Σύβοτα

Είναι  ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.  Στο γεμάτο από φυσικές ομορφιές αυτό κομμάτι της Ηπείρου το φιδωτό ανάγλυφο σε συνδιασμό με τα κοντινα νησάκια με τα γαλαζοπράσινα νερά  δημιουργεί δεκάδες μικρούς και μεγάλου κόλπους με μαγευτίκες  παραλίες όπου το πράσινο της φύσης τελειώνει κυριολεκτικά στη θάλασσα.

Το όνομα Σύβοτα προέρχεται από το όνομα συς=γουρούνι και το ρήμα βόσκω. Δηλαδή τα 5 νησάκια των Συβότων μοιάζουν με γουρουνάκια που βόσκουν. Εκτός από τα 5 αυτά  νησάκια στην περιοχή των Συβότων βρίσκεται το νησάκι Α. Παρασκευή και τα δύο Χοιρονήσια. Κατ' άλλους,   το όνομα Σύβοτα προέρχεται από το όνομα συς και το ρήμα βαίνω.  Υπάρχει και η νεότερη ονομασία Μούρτος. Η θέση του Συγκροτήματός μας σε σχέση με τα υπόλοιπα Σύβοτα είναι χαρακτηριστική. Βρίσκεται σχεδόν στη μέση των αποστάσεων από τις περίπου 20 γνωστές παραλίες των Συβότων που η κάθε μία  είναι καλύτερη από τις άλλες

Από την κεντρική παραλία απέχει περίπου 1.000μ. Ενδεικτικά και αρχίζοντας απο την μακρινότερη παραλία  μπορείτε να επιλέξετε για το θαλάσσιο μπάνιο σας τις παραλίες : Καραβοστάσι, Αγία Παρασκευή, Μικρή Άμμος, Μέγα Άμμος, Ζάβια, Μπέλλα Βράκα, Πισίνα, Γαλλικός Μώλος ή Όρμος, Νεροτσουλήθρες, Ζέρι-Πέρι, ΔΕΗ. Δεξιά της παραλίας της ΔΕΗ υπάρχουν κι άλλες παραλίες οι οποίες μπορούν να προσεγγισθούν με βάρκα από τη θάλασσα. Τα καθαρά  γαλαζοπράσινα νερά, το πράσινο, οι καθαρές αμμουδιές αλλά και τα καταπληκτικά βοτσαλάκια, θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας μείνουν αξέχαστα.

Μαυρονόρος Συβότων

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Συβότων. Είναι κατάφυτο από ιδιαίτερα πυκνή και ποικίλη βλάστηση. Είναι ακατοίκητο έτσι προστατεύεται η πλούσια χλωρίδα που το καλύπτει. Στην ανατολική του πλευρά εκτείνεται η Πισίνα, ή περίφημη παραλία με τη χρυσή αμμουδιά που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου στην περιοχή της Πισίνας παίρνουν απίθανες  μορφές και σας προκαλούν να πάτε να την απολαύσετε. Και μη ξεχνάτε όταν επισκέπτεστε τα νησιά των Συβότων να έχετε έτοιμη  μαζί σας μια καλή φωτογραφική μηχανή. Θα είναι κρίμα αν δεν αποθανατίσετε απόψεις σαν εκείνη του σπηλαίου που χάσκει στη δυτική πλευρά του νησιού Μαυρονόρος.

Άγιος Νικόλαος Συβότων

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Συβότων από τα οκτώ συνολικά νησιά της περιοχής. Είναι κατάφυτο από ιδιαίτερα πυκνή και ποικίλη βλάστηση. Μόνο άγρια ζώα που βρίσκουν καταφύγιο εκεί μπορούν και το διασχίζουν. Αυτή η ιδιαιτερότητα οδήγησε στο απώτερο παρελθόν κάποιον ηγεμόνα της μείζονος περιοχής που ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί ιστορικά, να κατασκευάσει ένα μικρό κρυφό φρούριο όπου αποσύρονταν για να αποφύγει τις διάφορες επικίνδυνες επιδρομές κυρίως από την πλευρά της θαλάσσης.

Σήμερα υπάρχουν εμφανή ερείπια του φρουρίου αυτού καλυμμένα από την  άγρια βλάστηση κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 50 τ.μ. Η εποχή που κτίστηκε το φρούριο αυτό πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να είναι τα Βυζαντινά χρόνια.

Μπέλλα Βράκα Συβότων

Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Συβότων. Είναι κατάφυτο από πυκνή και ποικίλη βλάστηση που είναι αδιάβατη από ανθρώπους. Μόνο άγρια ζώα ενδημούν τόσο σ' αυτό όσο και στα άλλα δύο κοντινά νησιά, δηλαδή το Μαυρονόρος και τον Άγιο Νικόλαο. Η Μπέλλα Βράκα έλκει την ονομασία της στο τέλος του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 όταν ένας λόχος Ιταλών στην προσπάθειά του να σωθεί κατέφυγε ανάμεσα στα πυκνά δέντρα του νησιού. Η προσπάθεια των Ιταλών κατέληξε στη σωτηρία τους. Τόσο το γεγονός αυτό όσο και η ομορφιά του τοπίου έκαναν τους Ιταλούς να συνδεθούν συναισθηματικά με το μέρος και να δόσουν το όνομα Μπέλλα Βράκα στο νησί αυτό.

Όταν έχει παλίρροια η Μπέλλα Βράκα είναι κανονικό νησί που απέχει περίπου 20 μέτρα από την πλησιέστερη στεριά. Με την παλίρροια δηλαδή δημιουργείται ένας μικρός πορθμός μήκους περίπου 20μ. Με την απόσυρση των υδάτων, όταν έχει άμπωτη, αποκαλύπτεται λεπτόςς ισθμός μήκους 20μ. και πλάτους περίπου ενός μέτρου,  που επιτρέπει να περάσει κανείς άβρεχος στο  νησί και αντίθετα.